Kelilah Dodelijke omhelzing: ‘Het boek leest als een trein’

Leestijd: < 1 minuut

Wat een geweldig nieuw verhaal van Jorgen Eijt. Zijn vorige boek Dharma: alles heeft een prijs heb ik met veel plezier gelezen en dus was ik nu ook weer nieuwsgierig naar zijn nieuwe boek.
Het is mooi om te zien hoe deze schrijver zich ontwikkelt in verschillende genres.Het boek leest weer als een trein en dat komt doordat hij strakke, afwisselende en korte zinnen gebruikt zonder veel opsmuk. “Mooi schrijverij” past absoluut niet binnen dit genre en dat heeft hij uitstekend begrepen. De nadruk van dit soort boeken ligt op, zoals hij het zelf ook noemt, ‘narrative drive’ ofwel de snelheid in plotontwikkeling en spanningsopbouw door twists en misleiding.

Dat is hem uitstekend gelukt! Toch zijn ook de personages duidelijk omschreven en ontwikkelen zich in het verhaal. In het verhaal speelt een vrouw Kelilah de hoofdrol. Dit is slim bedacht aangezien in Israël ook vrouwen dienstplicht hebben en als gelijken worden gezien in combat. Zij wordt, samen met haar team, ingeschakeld om een moord in Zurich op te lossen. Samenwerking met haar baas, de mooi neergezette sluwe Meir Levi, is daarbij cruciaal. Ze worden allebei gedreven door externe (het hogere echelon van Israël, ambitie) en interne krachten (serieus willen worden gezien, de gruwelijke dood van haar zus) en dit is heel mooi in de spanningsboog van het verhaal verweven.

Ook de bad guy, een man die op Danny De Vito lijkt :-), wordt scherp neergezet en is bovenal goed gedoceerd waardoor mysterie en spanning wordt gecreëerd. Hij verschijnt alleen in de eerste scene, in het midden van het verhaal en op het einde.
Het boek was aangenaam om te lezen en daarom krijgt het boek vijf sterren. Ik ben benieuwd naar zijn volgende.

John Zoontjes (Bol.com)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.